dissabte, 16 de gener del 2016

El mite de la caverna

Plató ha sigut un filòsof grec molt famós i influent. Les seves idees es van agrupar en una corrent filosòfica anomenada "platonisme", que va ser molt seguida al llarg de la història. Va crear "l'Acadèmia", un lloc destinat a l'estudi, on va arribar a ser mestre d'un altre gran filòsof grec: Aristòtil. 


L'obra principal de Plató s'anomena "La República", un conjunt de 10 llibres que parlen de com hauria de ser la societat ideal. En el 7è llibre, surt una història anomenada "El mite de la caverna", on trobem  uns esclaus que han viscut tota la vida dins una cova lligats amb cadenes, de manera que no es poden girar i mirar enrere. Darrera d'ells, hi ha una foguera que il·lumina la caverna i que fa que es projecti l'ombra dels guàrdies per davant dels esclaus. Aquests, arriben a pensar que les ombres són reals i que són les que parlen. 


Però un dia, un d'ells aconsegueix alliberar-se de les cadenes i sortir de la cova; no entén res del que veu i el Sol el cega. Amb el temps, veu que la realitat no és com pensava i va entenent com és el món. Al cap d'un temps, torna a la cova per explicar la veritat als seus companys encara esclaus, però ells no el creuen i se'n riuen i el volen agredir quan ell intenta alliberar-los.
Què us ha semblat la història?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada