dimecres, 25 de maig del 2016

Determinar la duresa de 2 minerals

Avui hem fet l'activitat de determinar quina era la duresa dels 2 minerals que us he donat. Doncs bé, el primer era una mineral força dur, ja que no es podia ratllar ni amb l'ungla, ni amb la moneda de cèntim, ni amb la pesseta, ni amb les tisores, ni amb el vidre. En canvi, el mineral els ratllava a tots, tot i que al vidre li costava una mica. Això vol dir que té una duresa superior a la del vidre (6-6'5) però tampoc molt més, ja que no el ratllava amb facilitat.Per tant, havíeu d'arribar a la conclusió que el mineral té una duresa superior a 6'5.

El primer mineral que us he passat era...quars, que té una duresa de 7 a l'escala de Mohs. 


En canvi, el segon ja no era tan dur i la pesseta li podia deixar alguna marca, tot i que amb dificultat. Les tisores si deixaven una marca visible. Per tant podem dir que era una roca de duresa 3'5 aproximadament. De fet, era una roca calcària, feta de calcita, que té de duresa 3, però al ser una roca, doncs la calcita s'ha barrejat amb algun altre element i ha fet que la seva duresa augmenti una mica:

2 comentaris:

  1. I necessariament una roca del tipus per exemple roca calcaría, podría haber una roca del mateix tipus de familia que sigues de major o menor duresa??

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si conté altres elements en petits percentatges poden fer variar una mica la seva duresa, igual que altres de les seves propietats, però generalment solen tenir una duresa similar.

      Elimina