divendres, 25 de setembre del 2015

Lliçons d'anatomia

Contestant a la pregunta que he fet aquest matí de si tenim més ossos quan naixem o quan som adults, la resposta és que quan naixem tenim més de 300 ossos; alguns d'ells es van soldant amb d'altres a mida que ens anem fent grans, de manera que una persona adulta té uns 206 ossos. Per tant heu encertat els que heu dit que de petits tenim més ossos que de grans.
Us deixo algunes dades més sobre l'esquelet que penso són interessants:
- L'esquelet representa el 13% del pes de la persona i la meitat del pes de l'esquelet... és aigua!

- La columna vertebral està formada per 33 vèrtebres dividides en 4 zones: 7 de cervicals (les de dalt), 12 dorsals (al mig), 5 lumbars (cap d'abaix) i la resta sacro-coxígees (abaix de tot). Com més avall, més gruixudes són perquè han d'aguantar més pes.
-En total, l'ésser humà té 12 parells de costelles; totes surten de la columna vertebral i els 7 primers parells acaben a l'estèrnum; els 3 parells següents s'ajunten amb les anteriors i els 2 darrers parells no s'uneixen amb res (flotants).

PD: Sabíeu que existeix un quadre molt conegut que es diu precisament com el títol d'aquesta entrada (Lliçons d'anatomia)? El va fer el pintor holandès Rembrandt, a l'any 1632:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada